
Składniki: 30 dkg kapusty kiszonej, 15 dkg wędzonki, 10 dkg wędzonego boczku, 2 dkg słoniny, włoszczyzna, 2 ziemniaki, cebula, sól, pieprz, liść laurowy, łyżka mąki.
Sposób przygotowania: Włoszczyznę ugotować na wędzonce z przyprawami. Wyciśniętą i posiekaną kapustę zalać wrzątkiem, gotować pod przykryciem. Jarzyny wyjąć z wywaru i połączyć z kapustą. Wędzonkę pokroić w kostkę włożyć do zupy, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Pokrojoną cebulę podsmażyć na słoninie, dodać mąkę, doprawić zupę zasmażką. Gdyby zupa nie była kwaśna doprawić sokiem z kapusty kiszonej.
1 komentarz:
Polecam kapuśniak z kapusty kwaszonej. Najlepiej smakuje odgrzany po raz drugi. Smacznego.
Prześlij komentarz