A teraz zastanówmy się czym są owe przysmaki.

LODY - zamrożony deser, który uzyskuje się poprzez zamrażanie masy uzyskanej z produktów mlecznych (lody mleczne) bądź wody (lody wodne) z dodatkami smakowymi (dodatki tradycyjne – owoce, lub nietradycyjne, mięsne czy warzywne – w Polsce niepopularne), lub zamrażanie masy złożonej z owoców, cukru i wody (sorbet). Lody podawane są w różnej postaci, najczęściej jednak w waflu w postaci gałek lub zakręconego stożka (lody włoskie i amerykańskie), czy na patyku (zamrożona masa lodowa trzyma się patyka wbitego w jej środek). Występują w ogromnej liczbie odmian i z wieloma dodatkami, z których najpopularniejszymi są: bita śmietana, rurki waflowe, rodzynki, kruszone orzechy.

Drugi rodzaj stanowią ciastka bardziej trwałe, kruche i suche, wytwarzane w specjalnych foremkach albo formowane szprycą cukierniczą (ten sposób kształtowania nie nadaje się do ciasta o rzadkiej, płynnej konsystencji - biszkoptowe, ucierane). Tego rodzaju wyroby są fabrycznie pakowane i sprzedawane po kilka-kilkanaście w sklepach; rzadziej na wagę w cukierniach. Przykłady: biszkopty, markizy, pierniczki.
Ciastka niekoniecznie muszą być wytwarzane ze słodkiego ciasta - istnieją bowiem ciastka słone, takie jak krakersy.
Wyniki badań, które przeprowadziłam na różnych osobach z naszej uczelni, ale oczywiście nie tylko przedstawiają się następująco:
30% osób woli ciastka, a całe 70% lubuje się w lodach, podobnie do mnie.
Pozdrawiam i do usłyszenia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz