Pytając 60 osób co wolą batona czy marchew, większość odpowiedziała, że mmmbatona ;)
tylko 4 osoby stwierdzily, ze wola marchew. A teraz male co nieco o tych produktach:

Baton - rodzaj słodyczy, zazwyczaj o niewielkich rozmiarach. Zazwyczaj składa się z nadzienia o różnych smakach (np. toffi, orzechowy), którego wierzchnia warstwa najczęściej pokryta jest czekoladą (batonik czekoladowy). Istnieją także dietetyczne odmiany batoników, batonik energetyczny, ekologiczny oraz batoniki dla diabetyków.

Jednym z narodowych produktów kulinarnych Portugalii jest dżem marchewkowy.
Korzeń marchwi zawiera odżywcze cukry-węglowodany (4-10%, m.in. sacharozę i glukozę), białko, liczne karoteny (8-22 mg, prowitamina A α- i β-karoten), olejek lotny, witaminy B1 i B2 (0,06 mg), B6, C (6-10 mg), E, H, K, PP (0,05 mg) oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor, a także pektyny.
To było ostatnie pytanie zadane przeze mnie :)
pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz