Jedzeniowe Dowcipy :)

Przychodzi polski turysta do angielskiej restauracji i pyta:
- Co macie do jedzenia?
- Hot Dog - odpowida kelner
- A co to znaczy po polsku? - pyta turysta
- Goracy pies.
- Moze byc.
Po chwile przychodzi kelner z parowka w bulce, a turysta krzyczy:
- Panie, to mial byc pies, a Pan mi tylko ogon podal!


poniedziałek, 24 listopada 2008

Niewielu Greków zna tą tradycyjną polską potrawe..mowa o rybie..po grecku..

Składniki:

1 kg dużej, mało ościstej ryby morskiej lub słodkowodnej (może być także filet, np. z dorsza), 2 duże marchwie, 2 pietruszki, 1 mały seler, 2 duże cebule, 3/4 szklanki oleju, 150 g koncentratu pomidorowego, po ćwierć szklanki mąki ziemniaczanej i pszennej, sól, pieprz mielony, papryka, sproszkowana, cukier, 8 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 łyżka stołowa musztardy

Sposób przyrządzenia:

Rybę opłukać, posolić i obtoczyć w mące, dokładnie przyciskając. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Włoszczyznę obrać, zetrzeć na tarce warzywnej, cebulę drobno posiekać. Dusić do miękkości (przez ok. 30 minut) na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu pod przykryciem wraz z ziołami i przyprawami. Pod koniec duszenia dodać pastę pomidorową oraz sok z cytryny. Nieco przestudzonymi warzywami obłożyć usmażone filety rybne. Wstawić do lodówki i podawać po kilku godzinach ozdobione plasterkami cytryny i świeżymi ziołami.

Brak komentarzy: