Podałam wam juz przepis na coś smacznego na sniadanie, deser i kolacje. No wiec teraz kolej na przepyszny obiad. Mam nadzieje, ze lubicie eksperymenty kulinarne. To wlasnie jeden z nich:) Moj wlasny przepis, wymyslony metoda liczych prob i bledow:P Doskonalym dodatkiem do niego jest ryz i salatka ze słodkiej kapusty (np.: pekińska albo biała). Mam nadzieje ze bedzie wam smakowalo!!:)
KURCZAK W KARMELU:
Składniki:
- 3 łyzki cukru
- 3 łyzki masła
- 3 łyzki sosu sojowego lub maggie
- 0,7 kg udek z kurczaka lub skrzydełek
- 3/4 ząbki drobno posiekanego czosnku
Sposób przygotowania:
Na suchej, najlepiej głębokiej patelni najpierw nalezy skarmelizować cukier, a nastepnie dodać sos sojowy i masło. Do tak przygotowanego karmelu - włożyć przyprawione skrzydełka lub udka i dusić ok. 1 godziny, co jakiś czas przekręcając mięso na drugą stronę. Pod koniec duszenia nalezy dodać 3-4 ząbki drobno pokrojonego czosnku. I gotowe!!:)
Smacznego!!!!:)
Dobra rada babuni:
Trzeba uwazac aby nie spalić za bardzo karmelu, poniewaz będzie gorzki, a tym samym niesmaczny. Idelany musi mieć piękny, miodowy kolor. Ale przede wszystkim nalezy uwazac, żeby sie nim nie poparzyć, bo jest na prawde bardzo gorący!!! Rany po takim oparzeniu goją się niestety bardzo długo i zdecydowanie nie wygladaja estetycznie... Niestety wiem coś o tym:P
Pozdrawiam was serdecznie!!:)
Wasza Babunia:)