Jedzeniowe Dowcipy :)

Przychodzi polski turysta do angielskiej restauracji i pyta:
- Co macie do jedzenia?
- Hot Dog - odpowida kelner
- A co to znaczy po polsku? - pyta turysta
- Goracy pies.
- Moze byc.
Po chwile przychodzi kelner z parowka w bulce, a turysta krzyczy:
- Panie, to mial byc pies, a Pan mi tylko ogon podal!


sobota, 15 listopada 2008

Z kącika babuni:) cz.VI

Witam moi drodzy:)
Podałam wam juz przepis na coś smacznego na sniadanie, deser i kolacje. No wiec teraz kolej na przepyszny obiad. Mam nadzieje, ze lubicie eksperymenty kulinarne. To wlasnie jeden z nich:) Moj wlasny przepis, wymyslony metoda liczych prob i bledow:P Doskonalym dodatkiem do niego jest ryz i salatka ze słodkiej kapusty (np.: pekińska albo biała). Mam nadzieje ze bedzie wam smakowalo!!:)


KURCZAK W KARMELU:

Składniki:
- 3 łyzki cukru
- 3 łyzki masła
- 3 łyzki sosu sojowego lub maggie
- 0,7 kg udek z kurczaka lub skrzydełek
- 3/4 ząbki drobno posiekanego czosnku



Sposób przygotowania:
Na suchej, najlepiej głębokiej patelni najpierw nalezy skarmelizować cukier, a nastepnie dodać sos sojowy i masło. Do tak przygotowanego karmelu - włożyć przyprawione skrzydełka lub udka i dusić ok. 1 godziny, co jakiś czas przekręcając mięso na drugą stronę. Pod koniec duszenia nalezy dodać 3-4 ząbki drobno pokrojonego czosnku. I gotowe!!:)


Smacznego!!!!:)








Dobra rada babuni:
Trzeba uwazac aby nie spalić za bardzo karmelu, poniewaz będzie gorzki, a tym samym niesmaczny. Idelany musi mieć piękny, miodowy kolor. Ale przede wszystkim nalezy uwazac, żeby sie nim nie poparzyć, bo jest na prawde bardzo gorący!!! Rany po takim oparzeniu goją się niestety bardzo długo i zdecydowanie nie wygladaja estetycznie... Niestety wiem coś o tym:P


Pozdrawiam was serdecznie!!:)


Wasza Babunia:)

Czekolada...


Historia czekolady jest ciekawa, ale zbyt długa by opisywać ją na blogu, więc przedstawię ją w skrócie . Nasiona kakaowca oraz sekretny przepis na napój ('chocolatl') przyrządzany przez Majów i Azteków przywiózł w XVI wieku niejaki Hernán Cortés (hiszpański podróżnik). Hiszpanie nieco zmienili ów magiczny napój dodając cukier, zamiast pieprzu. Trzymali w sekrecie przepis przez 100 lat. W późniejszym czasie przepis ten opanowali Francuzi, a następnie reszta Europy.
Pierwszą tabliczkę czekolady wyprodukowano w fabryce
François Louisa Caillera w Vevey, w Szwajcarii , w 1819 roku.

Wyróżniamy następujące rodzaje czekolad:
-Gorzką ( 70% produktów miazgi kakaowej)
-Mleczną (kakao nie przekracza 50%)
-Białą ( 33% masła kakaowego, w najlepszych czekoladach)

"W produktach czekoladopodobnych zawartość kakao nie przekracza 7% całkowitej masy."

22 lipca obchodzimy święto czekolady!! :)

Jeśli mogę coś polecić, to czekolady Ritter SPORT, a w szególnosci białą z orzechami :D Poza tym szczerze przepadam za Milką oraz czekoladkami Kinder.
Odwołam się również, do komentarza z posta o batonikach, co do rumowej czekolady Cadbury. Nie miałam okazji jeszcze jej skosztować, ale jak tylko będę miała okazję z pewnością jej spróbuję.
Prawdą jest, że sporo zagranicznych produktów jest znacznie lepszych w smaku niż wyroby polskie.

Słodkie pozdrowienia ;)
Z poważaniem Marchewa

Cukierki (ciąg dalszy)


Muszę stwierdzić, iż nie jestem zaskoczona, ponieważ wszyscy mieli pewien problem z określeniem ulubionych cukierków. Jednak prym wiodą KRÓWKI !!! :D. Poza nimi pojawiły się również słynne irysy, dumle czy mieszanka wedlowska. Należy wspomnieć także o smakoszach landrynek ;). Natomiast osoby, które prócz wartości smakowych postawiły również, na witaminy wybierały nimm 2 ( "łakocie i witaminy"). Eclairs, śliwki w czekoladzie, kasztanki, malaga, bajeczne i wiele wiele innych, równie docenianych przez konsumentów pyszności zostanie z pewnością spożyte przez nich w jak najbliższym czasie ;)

W kolejnym poście zamieszczę informacje o czymś co raczej wszyscy kochają... a mianowicie o czekoladzie :)

Z pozdrowieniami
Marchewa

piątek, 14 listopada 2008

Na ostatnio zadane pytanie: ciastko czy lody? nie odpowiedziało na naszym bloggu zbyt wiele osób, zaledwie 7. 5 osób (71,43%) było za pysznymi lodami, a 2 osoby (28,57%) za ciastkiem.

A teraz zastanówmy się czym są owe przysmaki.


LODY - zamrożony deser, który uzyskuje się poprzez zamrażanie masy uzyskanej z produktów mlecznych (lody mleczne) bądź wody (lody wodne) z dodatkami smakowymi (dodatki tradycyjne – owoce, lub nietradycyjne, mięsne czy warzywne – w Polsce niepopularne), lub zamrażanie masy złożonej z owoców, cukru i wody (sorbet). Lody podawane są w różnej postaci, najczęściej jednak w waflu w postaci gałek lub zakręconego stożka (lody włoskie i amerykańskie), czy na patyku (zamrożona masa lodowa trzyma się patyka wbitego w jej środek). Występują w ogromnej liczbie odmian i z wieloma dodatkami, z których najpopularniejszymi są: bita śmietana, rurki waflowe, rodzynki, kruszone orzechy.


CIASTKA - rodzaj słodkiego wyrobu cukierniczego o różnorodnych kształtach, smakach, wielkości i sposobach przygotowywania. Ciastka są mniejsze od ciast i przeznaczone na jedną porcję. Ciastka wytwarzane są z różnych rodzajów ciasta (francuskiego, drożdżowego, kruchego i innych) oraz rozmaitych dodatków, którymi mogą być np. masy, kremy, owoce, galaretka czy bita śmietana. Ciastka mogą być przyrządzane z dużych blatów ciasta przekładanych masą i krojonych na mniejsze porcje, jak wuzetka albo karpatka. Takie ciastko ma wówczas kształt zbliżony do sześcianu lub prostopadłościanu. Inne ciastka składają się ze specjalnie wypiekanych części, które przekłada się nadzieniem (np. eklery albo ptysie). Te typy ciastek, ze względu na zastosowany rodzaj ciasta i krem, są mało trwałe i sprzedawane są głównie w cukierniach na sztuki.
Drugi rodzaj stanowią ciastka bardziej trwałe, kruche i suche, wytwarzane w specjalnych foremkach albo formowane szprycą cukierniczą (ten sposób kształtowania nie nadaje się do ciasta o rzadkiej, płynnej konsystencji - biszkoptowe, ucierane). Tego rodzaju wyroby są fabrycznie pakowane i sprzedawane po kilka-kilkanaście w sklepach; rzadziej na wagę w cukierniach. Przykłady: biszkopty, markizy, pierniczki.
Ciastka niekoniecznie muszą być wytwarzane ze słodkiego ciasta - istnieją bowiem ciastka słone, takie jak krakersy.
Wyniki badań, które przeprowadziłam na różnych osobach z naszej uczelni, ale oczywiście nie tylko przedstawiają się następująco:
30% osób woli ciastka, a całe 70% lubuje się w lodach, podobnie do mnie.
Pozdrawiam i do usłyszenia :)

środa, 12 listopada 2008

"Ryba wpływa na wszystko" >D

Od połowy czerwca trwa kampania edukacyjna pod hasłem "Ryba wpływa na wszystko" Departamentu Rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Promuje ona spożywanie ryb.

Ryby są źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Tłuszcz w nich zawarty jest jedynym zdrowym tłuszczem zwierzęcym.Rybna dieta ma bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka - gwarantuje prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie przez całe życie. A także ma działanie antydepresyjne.

W spotach telewizyjnych kampanii pojawianie się w tle Wielkiej Ryby (która jest urocza) ma przypominać o potrzebie włączenia ryby do codziennego menu oraz obrazować pozytywne działanie rybnej diety.

Więc jedz ryby codziennie!!! :)

Z kącika babuni:) cz.V

Witam:)

Dzisiaj napiszę wam przepis na przepyszną pastę jajeczną. Przepis stary jak świat, no ale czego można spodziewać się po babuni... w końcu nie jestem już taka młoda:P Rzadko się zdarza, żeby ktoś nie lubił jajek, więc ten przepis powienien przypaśc do gustu prawie wszystkim. W sam raz nadaje sie na kanapki, a przy okazji może postać pare dni w lodówce, co jest jej kolejną zaletą. Pomyślcie jak ucieszy sie bliska wam osoba gdy dostanie śniadanie do łózka, z wlasnorecznie zrobiona pasta, w niedzielny poranek... A moze to wam ktos sprawi taka mila niespodzianke? Życze tego wam wszystkim:)


PASTA JAJECZNA

Składniki:
- 4/5 jajek ugotowanych na twardo
- 20 dag żółtego sera
- ćwierć kostki masła lub margaryny ( osobiście polecam masło )
- 2 ząbki czosnku
- łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Ugotowane na twardo jaja nalezy drobno posiekać lub przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie trzeba zetrzeć zółty ser, najlepiej na drobnej tarce. Gdy juz to zrobimy musimy utrzec margaryne lub masło na krem, a potem dodać do niego resztę składników i dokładnie wymieszać.
Gotowe!!! Teraz wystraczy juz nakładać ją na kromki chleba;)


Uwaga: 100 g takiej pasty zawiera ok. 260 kcal :)






Dobra rada babuni:
Na naszym blogu znalazło się wiele smacznych przepisów na ciasta, które oczywiście polecam zrobić, bo są na prawdę pyszne. Jednak niedawno znalazłam coś, co przypadnie do gustu każdej zapracowanej osobie, która nie ma czasu siedzieć w kuchni. Kupiłam niedawno gotowe ciasto francuskie. Wychodzą z niego pyszne ciasteczka francuskie, nie da się ich praktycznie odróżnic od tych gotowych, sprzedawanych w sklepach. Do srodka mozna włożyć wszystko na co sie ma ochotę: ser zółty, szynkę ale równie dobrze: jabłka, dżem, brzoskwinie, czekoladę itp. Ich przygotowanie zajmuje ok. 10 minut, poza tym są swietne gdy odwiedza nas niespodziewani goscie. Wystarczy wtedy szybko wyjąć je z lodówki, włożyć do środka, np.: jakieś owoce i wstawić do piekarnika... A my możemy zająć się rozmową ze znajomymi!! Takie ciasto mozna kupic, np.: w Biedronce czy Lidlu.

Polecam serdecznie:)

Wasza Babunia:)

wtorek, 11 listopada 2008

Czy słyszeliście kiedyś o torcie miłosnym?


Składniki: 1,5 kostki masła lub margaryny, 1 szklanka cukru kryształu, 2 torebki cukru waniliowego , 8 jajek, 2 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia, skórka z cytryny, sok z 2 cytryn, 1 szklanka cukru pudru, 2 białka, 4 łyżki soku z pomarańczy, czerwony barwnik spożywczy.

Sposób przygotowania:
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodawać po jednym całym jajku. Wymieszać z dwoma rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Formę w kształcie serca (poj. 2,7 litra) nasmarować tłuszczem, a potem napełnić ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni 65-70 minut. Białka z cukrem pudrem ubić na lukier gęsty. Odłożyć 6-7 łyżek, przykryć. Resztę lukru wymieszać z 4 łyżkami soku z pomarańczy. Dokładnie posmarować nim ciasto i odstawić i czekać aż lukier zastygnie. Odłożony lukier wymieszać z czerwonym barwnikiem. Na zastygłej masie lukru wykonać szprycą serduszkowe dekoracje. Można też przyozdobić tort dekoracjami z marcepanu, jak na zdjęciu.
Niewątpliwie na wyjątkowe okazje i dla wyjątkowych osób...

I co o tym myślicie? Smacznego!

Witam !

Dzisiaj postaram się przedstawić moim czytelnikom przepis na coś szczególnego. W zeszłym tygodniu było dość skromnie ( przypominam, że podawałam przepis na kapuśniak) w tym tygodniu opublikuje coś ekstra:) Jeśli jesteście co to takiego wymyślę to obserwujcie moje poczynania na blogu. Pozdrawiam!

Ciasto z marchwią? Niemożliwe? A jednak…


Dzisiaj moi drodzy czytelnicy przedstawiam przepis na ciasto z marchewką. Jest pyszne.
Produkty:

4 jajka; 2 szklanki mąki; 1 ½ szklanki cukru; 1 ¼ szklanki dobrego oleju; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżeczki sody; 2 łyżeczki cynamonu; szczypta soli; 2 szklanki utartej marchwi;

rodzynki, ananas, banan, melon, brzoskwinia, orzechy włoskie – nie naraz - można wybrać i dodać;

Jajka ubić z cukrem, dodać olej – dalej miksować. Po trochu dodawać mąkę z proszkiem i sodą, szczyptą soli i 2 łyżeczkami cynamonu. Na końcu dodać 2 szklanki marchwi. Wymieszać. Dorzucić bakalie. Wlać do dużej blachy, piec 50-60 minut w piekarniku przy temperaturze 200oC. Gorącego marchwiaka polukrować, posypać skórką pomarańczową i pokruszonymi orzechami.

Ze specjalną dedykacją dla naszej grupowej Marchewy…

Dla ludzi którzy nie lubią gotowych produktów z paczki…
Kisiel z truskawek lub malin!

Przygotować: 10-15 dag owoców; ¼ l wody; 2 ½ czubatej łyżki cukru; 3 płaskie łyżeczki maki ziemniaczanej.

Owoce przebrać, starannie opłukać. ½ szklanki wody zagotować z cukrem, włożyć truskawki, zagotować kilka razy i przetrzeć. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w kubeczku pozostałą zimną wodą, wlać powoli do gorącego przecieru z truskawek i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Wlać do salaterki i ostudzić. Przed wylaniem do salaterki można dodać do kisielu kilka drobnych lub pokrojonych truskawek. Podawać z bitą śmietaną, owocami, owocowymi sosami itp. Czas wykonania 15-20 minut.
Smacznego!

niedziela, 9 listopada 2008

CIEKAWOSTKI

  • Udało się wyhodować bardzo zdrowe fioletowe pomidory bogate w znane ze swych właściwości antyutleniających antocyjaniny. Dokonali tego naukowcy z Wielkiej Brytanii wszczepiając im geny kodujące barwniki kwiatów lwich paszczy. Odkrycie opisano na łamach pisma "Nature Biotechnology".
  • Japońscy naukowcy zidentyfikowali w kurzych udkach cztery proteiny, które - jak się wydaje - skutecznie regulują wysokie ciśnienie krwi


  • Specjały wprost z królewskiego stołu już wkrótce mogą zagościć w domach zwykłych zjadaczy chleba. Biblioteka uniwersytecka w Manchesterze udostępni w internecie XIV-wieczną książkę kucharską spisaną przez kucharzy króla Ryszarda II.
  • Naukowcy odkryli, że przyczyną ostrego smaku papryki chili jest szkodliwy grzyb, który
    atakuje rośliny. Ostry smak popularnych w kuchni meksykańskiej papryczek chili to zasługa substancji chemicznych, których zadaniem jest odstraszenie toksycznych grzybów na okres wystarczająco długi, aby dzikie zwierzęta i ptaki mogły rozsiać nasiona papryki zwiększając szanse rośliny na rozmnożenie.

  • Brytyjski dom handlowy Harrods wprowadził do swojej oferty nową linię lodów o smakach tradycyjnych dań kuchni brytyjskiej.Wśród nietypowych smaków można znaleźć m.in. pudding z Yorkshire, kiełbaski z tłuczonymi ziemniakami, zapiekanka z wieprzowiną, haggis, czyli szkocka kaszanka, ser Cheddar, ciasta z Eccles, czy miętowe ciasto z Kendal.
  • W chińskim mieście Qingdao słynącym z własnej marki piwa powstała restauracja, w której podawane są wyłącznie dania zawierające w składzie złocisty napój. Goście zasiadający przy stołach w kształcie beczułek z piwem mogą zamawiać z menu takie dania, jak mięso o smaku piwa, gulasz piwny z ryby, czy kaczka duszona w piwie oraz piwne lody, ciasta i kawę.

  • Pewien Brytyjczyk jest chodzącym dowodem na to, że możliwe jest życie na Marsie... a raczej na batonikach Mars. 37-letni Keith Sorrell od 17 lat odżywia się wyłącznie czekoladowymi batonikami i rocznie pochłania ich ponad 4000 - średnio 12 sztuk dziennie. Jego miłość do kalorycznych przekąsek jest tak wielka, że nawet w pubie prosi barmana o zmiksowanie batoników z wódką lub rumem.