Dzisiaj moi drodzy czytelnicy przedstawiam przepis na ciasto z marchewką. Jest pyszne.
Produkty:
4 jajka; 2 szklanki mąki; 1 ½ szklanki cukru; 1 ¼ szklanki dobrego oleju; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżeczki sody; 2 łyżeczki cynamonu; szczypta soli; 2 szklanki utartej marchwi;
rodzynki, ananas, banan, melon, brzoskwinia, orzechy włoskie – nie naraz - można wybrać i dodać;
Jajka ubić z cukrem, dodać olej – dalej miksować. Po trochu dodawać mąkę z proszkiem i sodą, szczyptą soli i 2 łyżeczkami cynamonu. Na końcu dodać 2 szklanki marchwi. Wymieszać. Dorzucić bakalie. Wlać do dużej blachy, piec 50-60 minut w piekarniku przy temperaturze 200oC. Gorącego marchwiaka polukrować, posypać skórką pomarańczową i pokruszonymi orzechami.
Ze specjalną dedykacją dla naszej grupowej Marchewy…
Dla ludzi którzy nie lubią gotowych produktów z paczki…
Kisiel z truskawek lub malin!
Przygotować: 10-15 dag owoców; ¼ l wody; 2 ½ czubatej łyżki cukru; 3 płaskie łyżeczki maki ziemniaczanej.
Owoce przebrać, starannie opłukać. ½ szklanki wody zagotować z cukrem, włożyć truskawki, zagotować kilka razy i przetrzeć. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w kubeczku pozostałą zimną wodą, wlać powoli do gorącego przecieru z truskawek i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania. Wlać do salaterki i ostudzić. Przed wylaniem do salaterki można dodać do kisielu kilka drobnych lub pokrojonych truskawek. Podawać z bitą śmietaną, owocami, owocowymi sosami itp. Czas wykonania 15-20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz