Jedzeniowe Dowcipy :)

Przychodzi polski turysta do angielskiej restauracji i pyta:
- Co macie do jedzenia?
- Hot Dog - odpowida kelner
- A co to znaczy po polsku? - pyta turysta
- Goracy pies.
- Moze byc.
Po chwile przychodzi kelner z parowka w bulce, a turysta krzyczy:
- Panie, to mial byc pies, a Pan mi tylko ogon podal!


sobota, 15 listopada 2008

Z kącika babuni:) cz.VI

Witam moi drodzy:)
Podałam wam juz przepis na coś smacznego na sniadanie, deser i kolacje. No wiec teraz kolej na przepyszny obiad. Mam nadzieje, ze lubicie eksperymenty kulinarne. To wlasnie jeden z nich:) Moj wlasny przepis, wymyslony metoda liczych prob i bledow:P Doskonalym dodatkiem do niego jest ryz i salatka ze słodkiej kapusty (np.: pekińska albo biała). Mam nadzieje ze bedzie wam smakowalo!!:)


KURCZAK W KARMELU:

Składniki:
- 3 łyzki cukru
- 3 łyzki masła
- 3 łyzki sosu sojowego lub maggie
- 0,7 kg udek z kurczaka lub skrzydełek
- 3/4 ząbki drobno posiekanego czosnku



Sposób przygotowania:
Na suchej, najlepiej głębokiej patelni najpierw nalezy skarmelizować cukier, a nastepnie dodać sos sojowy i masło. Do tak przygotowanego karmelu - włożyć przyprawione skrzydełka lub udka i dusić ok. 1 godziny, co jakiś czas przekręcając mięso na drugą stronę. Pod koniec duszenia nalezy dodać 3-4 ząbki drobno pokrojonego czosnku. I gotowe!!:)


Smacznego!!!!:)








Dobra rada babuni:
Trzeba uwazac aby nie spalić za bardzo karmelu, poniewaz będzie gorzki, a tym samym niesmaczny. Idelany musi mieć piękny, miodowy kolor. Ale przede wszystkim nalezy uwazac, żeby sie nim nie poparzyć, bo jest na prawde bardzo gorący!!! Rany po takim oparzeniu goją się niestety bardzo długo i zdecydowanie nie wygladaja estetycznie... Niestety wiem coś o tym:P


Pozdrawiam was serdecznie!!:)


Wasza Babunia:)

Brak komentarzy: