Składniki: 1 fix do spaghetti po bolońsku, 2 ząbki czosnku, 30 dkg mozarelli, 4 łyżki parmezanu, 1 łyżka masła, 2 pomidory.
Sposób przygotowania: ugotować ziemniaki, zmielić, dodać mąkę, sól i poczekać aż wystygną. Sparzyć pomidory, obrać ze skórki, usunąć pestki i dusić 20 minut pod przykryciem, następnie dodać drobno pokrojony czosnek. Z doświadczenia wiem, że najlepszym sposobem doprawienia sosu pomidorowego jest dodanie fixu do spaghetti po bolońsku, ale sos włoski można wykonać również samemu przyprawiając oregano, tymiankiem, solą i pieprzem. Z ciasta ziemniaczanego uformować wałek o średnicy 3 centymetrów i pokroić go na kawałki długości 2 centymetrów. Każdy lekko spłaszczyć i odstawić na 10 minut. Kopytka gotować w posolonej wodzie na średnim ogniu. W wysmarowanej masłem formie układać warstwami kopytka i kłaść plastry sera. Zapiec. Pycha!
pomysł na oryginalny prezent...
16 lat temu