Bomba witaminowa!! :) Surowe warzywka podane w postaci utartych, bądź pokrojonych w plastry, czy kostkę warzyw dostarczają nam mnóstwo witamin. Postaram się wymienić kilka łatwych i szybkich w przygotowaniu surówek.
Bardzo często w moim domu do typowego obiadu z ziemniakami i mięsem otrzymuje się surówkę z selera, jabłka i rodzynek.
Składniki:
seler
jabłka
rodzynki
troszkę majonezu oraz soku z cytrynu, bądź kwasku cytrynowego
(ile jabłek, czy rodzynek? to już zależy do was ;P)
Przygotowanie raczej nie należy do skomplikowanych. Seler i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dosypać rodzynki skropić sokiem z cytryny lub nasypać kwasku i dodać majonez. Wymieszać i gotowe :)
Kolejną równie popularną jest surówka z marchwi i jabłek. Bardzo smaczna i przez wielu lubiana. Dokładnie jak ta wyżej wymieniona nie jest trudna, a wręcz bardzo prosta w przygotowaniu.
Składniki:
marchew
jabłka
cukier
kwasek cytrynowy, czy sok z cytryny
Marchew i jabłka potrzeć na tarce, dodać cukru i kwasku, Bądź skropić sokiem. Przemieszać i zajadać ;)
No i to na tyle.
Oczywiście wyżej wymienione surówki można przekształcić dodając "coś nowego", co zmieni smak surówki na znacznie lepszy, więc jeśli dojdzie do takich rewolucji proszę by się podzielić swoimi dokonaniami :)
Smacznego!!
Z pozdrowieniami Marchewa :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz