„Murzynek” – ciasto dla początkujących studentów - ZAWSZE SIĘ UDAJE!!!
Składniki (w nawiasach podana jest opcja oszczędna w kalorie ):
Grupa 1:
- 2 szklanki cukru (może być trochę mniej),
- ½ szklanki mleka (można zastąpić mleko wodą),
- 3 łyżki stołowe kakao (najlepiej ciemne),
- 250 g tłuszczu ( może być masło roślinne).
Grupa 2:
- 2 szklanki mąki,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka.
Opis wykonania:
Podane w 1-wszej grupie składniki włóż do naczynia i wolno podgrzewając oraz mieszając doprowadź do ich połączenia (nie gotować!). Po uzyskaniu konsystencji lekkiej polewy możesz odlać ½ szklanki i pozostawić do dekoracji ciasta. Pozostałą część należy ostudzić i połączyć ze składnikami z 2-giej grupy.
W czasie stygnięcia wysmaruj formę na ciasto tłuszczem i posyp ją bułką tartą
(jeżeli ciasto będzie pieczone w piekarniku to wcześniej lepiej jest go rozgrzać do temperatury ok. 180-200 ˚C).
Następnie dodaj do wcześniej zrobionej „polewy” 4 żółtka ( wcześniej należy oddzielić je od białek, które trzeba ubić i wstawić do lodówki ) i dokładnie wymieszaj. Potem stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu ubitą pianę z wcześniej oddzielonych białek. Można wzbogacić ciasto dodając do masy swoje ulubione bakalie.
Składniki (w nawiasach podana jest opcja oszczędna w kalorie ):
Grupa 1:
- 2 szklanki cukru (może być trochę mniej),
- ½ szklanki mleka (można zastąpić mleko wodą),
- 3 łyżki stołowe kakao (najlepiej ciemne),
- 250 g tłuszczu ( może być masło roślinne).
Grupa 2:
- 2 szklanki mąki,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka.
Opis wykonania:
Podane w 1-wszej grupie składniki włóż do naczynia i wolno podgrzewając oraz mieszając doprowadź do ich połączenia (nie gotować!). Po uzyskaniu konsystencji lekkiej polewy możesz odlać ½ szklanki i pozostawić do dekoracji ciasta. Pozostałą część należy ostudzić i połączyć ze składnikami z 2-giej grupy.
W czasie stygnięcia wysmaruj formę na ciasto tłuszczem i posyp ją bułką tartą
(jeżeli ciasto będzie pieczone w piekarniku to wcześniej lepiej jest go rozgrzać do temperatury ok. 180-200 ˚C).
Następnie dodaj do wcześniej zrobionej „polewy” 4 żółtka ( wcześniej należy oddzielić je od białek, które trzeba ubić i wstawić do lodówki ) i dokładnie wymieszaj. Potem stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu ubitą pianę z wcześniej oddzielonych białek. Można wzbogacić ciasto dodając do masy swoje ulubione bakalie.
Wyłóż uzyskaną masę do przygotowanej wcześniej foremki lub prodiża i piecz ok. 50 minut. Po upieczeniu ciasta i jego wystudzeniu można je przełożyć ulubionym dżemem ( lub nie ) i udekorować wcześniej odlaną polewą
(jeżeli polewa będzie za gęsta do dekorowania należy ja troszkę podgrzać).
(jeżeli polewa będzie za gęsta do dekorowania należy ja troszkę podgrzać).
A tak wygląda już upieczone ciasto:):
Dobra rada Babuni– jeżeli nie chcesz, aby rodzynki opadły na dno ciasta, to przed dodaniem ich do masy, zaparz je gorącą wodą, a po chwili odcedź i dodaj do nich łyżeczkę mąki ziemniaczanej, następnie wymieszaj. Po takim zabiegu rodzynki po dodaniu do masy rozłożą się równomiernie w cieście.
Powodzenia i smacznego !!!
Wasza Babunia:)
Powodzenia i smacznego !!!
Wasza Babunia:)
1 komentarz:
to ciasto na pewno będzie pyszne :D
znajde czas i je przygotuje :)
pozdrawiam :*
Prześlij komentarz