Jedzeniowe Dowcipy :)
Przychodzi polski turysta do angielskiej restauracji i pyta:
- Co macie do jedzenia?
- Hot Dog - odpowida kelner
- A co to znaczy po polsku? - pyta turysta
- Goracy pies.
- Moze byc.
Po chwile przychodzi kelner z parowka w bulce, a turysta krzyczy:
- Panie, to mial byc pies, a Pan mi tylko ogon podal!
czwartek, 20 listopada 2008
Placki, placuszki…
Na początek tradycyjne placki ziemniaczane.
Potrzebne produkty: 30 dag dużych ziemniaków, 1 mała cebula, 1 czubata łyżka mąki, ½ dużego jaja lub 1 małe, 4-5 łyżek oleju, cukier.
Ziemniaki wyszorować szczoteczka, obrać, umyć i zetrzeć na tarce razem z cebulą. Utarte ziemniaki z cebula wymieszać z mąką, jajem i sola. Smażyć placki na rozgrzanym oleju. Początkowo rumieni się je z obu stron na silnym oleju, a następnie dosmaża na słabym, tak aby placki nie były w środku surowe. Najlepsze są placki gorące, podane „wprost z patelni”. Do placków dodajemy cukier lub dżem. Dodatek cebuli zależy od upodobania; placki z cebula maja „ostrzejszy” smak i ogólnie są lubiane. Czas wykonania około 50 minut.
Czas na placuszki na słodko:
Potrzebujemy: 125g serka homogenizowanego, 2 jajka, 4-5 łyżek mąki, łyżka margaryny.
Serek wymieszać z jajkami, mąką i margaryna. Smażyć na oleju, podawać z cukrem pudrem.
Drugi przepis jest oczywiście o wiele prostszy od pierwszego. Polecam go szczególnie studentom. Łatwe, szybie i smaczne!
środa, 19 listopada 2008
KANAPKI NA SŁODKO
Witam moich drogich czytelników. Dzisiaj chciałabym przedstawić różne sposoby podania kanapek na słodko. Wiem, że każdy z Was zna na pewno mnóstwo tego typu przepisów i sposobów (jeden pewnie lepszy od drugiego), lecz ja przedstawię Wam moje ulubione. Składnikiem każdej z tej kanapki będzie oczywiście chleb ( nie będę się powtarzać przy każdym sposobie), ale można użyć również tostów
.
Potrzebne będą oczywiście truskawki (mogą być to maliny), śmietana lub twaróg, cukier, masło.
Można zrobić zwyczajnie: pokroić truskawki, położyć na posmarowanej masłem kromce, truskawki polać śmietaną i posypać cukrem. Można zrobić inaczej: wymieszać twarożek z truskawkami i cukrem ( zrobić twarożek truskawkowy) i położyć na chlebie
.
KANAPKA + CZEKOLADA
Podstawowy składnik to czekolada. Może to być cos w stylu Nutelli, (osobiście polecam Nusse), a może to być jakiś krem orzechowo- czekoladowy. Innym sposobem jest rozpuszczenie prawdziwej czekolady. Na garnku z gotującą wodą stawiamy miskę, w której jest czekolada. Czekoladę należy czeto mieszać. Następnie smarujemy czekoladą chlebek.
CHLEBEK + DŻEM
Oczywiście mogą to być konfitury itp. o różnych smakach. O takich tradycyjnych chyba nie trzeba wspominać, lecz chciałabym zwrócić waszą uwagę na kanapki z dżemem i serem. Wielu ludzi je właśnie w ten sposób. Warto spróbować.
Chciałabym również zaproponować aby próbować łączyć podane wyżej sposoby.
Życzę smacznego!
Jednym z narodowych produktów kulinarnych Portugalii jest dżem marchewkowy.
wtorek, 18 listopada 2008
coś czego nie wiecie o pizzy i pizzerniach
Jedna z pierwszych pizz powstała tak: żołnierze perskiego króla Dariusza Wielkiego piekli pewien rodzaj chleba na swoich tarczach i kładli na nim ser.
Napewno nie dla odchudzających się :)
Składniki: Ciasto: 240 g mąki, 1 łyżeczka drożdży instant, 2/3 szklanki wody, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 4 łyżeczki oliwy Nadzienie: 1 puszka pomidorów bez skórki, 1 cebula, 4 plasterki szynki, 1 puszka ananasów, mozzarella, przyprawa do pizzy
Z podanych składników zagnieść ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować w kształt koła. Pomidory zblendować, dodać przyprawę do pizzy, posmarować ciasto. Rozłożyć składniki nadzienia: szynkę, pokrojoną w plasterki cebulę, ananasa, mozzarellę. Piec w temperaturze 190oC około godziny. Pizza jest gotowa gdy brzegi lekko się przyrumienią a ser roztopi.
poniedziałek, 17 listopada 2008
Golonko co w tobie takiego?
Składniki:
1 duża golonka
1 kg niedużych ziemniaków
1 cebula
5 ząbków czosnku
1 szklanka piwa
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Golonkę obalić aby usunąć resztki szczeciny, oskrobać nożem, dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek obrać, ząbki przekroić na połowę, ostrym nożem ponacinać golonkę i w powstałe otwory powkładać czosnek obtoczony w soli i pieprzy. Golonkę natrzeć solą i pieprzem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Tak przygotowaną golonkę obsmażyć na bardzo gorącym smalcu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać piwem, obłożyć plastrami cebuli, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 1,5 godziny polewając piwem.. W międzyczasie ziemniaki dokładnie umyć, zalać wrzątkiem i gotować przez 15 minut i odcedzić. Gdy golonka będzie dochodziła, dodać obgotowane ziemniaki i piec jeszcze razem około 15 minut. Wyłożyć golonkę na półmisek, obłożyć ziemniakami, udekorować zieleniną. Pozostały z pieczenia sos przetrzeć przez sito podawać w sosjerce. Znakomitym dodatkiem do tego dania będzie duszona kapusta kiszona, buraczki z chrzanem itp. Moja wersja jest z dodatkowo z ziemniakami:)
Które z dań kuchni polskiej jest niezastąpione?
7 pytanych za potrawę najbardziej rozpieszczającą podniebienie uznało bigos
5 osób najbardziej pokochało...zupę pomidorową
niedziela, 16 listopada 2008
Kolejne ciekawostki :)
3. 1kg cytryn zawiera więcej cukru niż 1kg truskawek.
4. Prawo w Chicago (USA) nie pozwala na jedzenie w miejscu, które płonie.
5. Ponad cztery sztuki wypieków zjadł zwycięzca IV Mistrzostw Polski w Jedzeniu Rogali Świętomarcińskich na czas w Jarocinie (Wielkopolska). Od jedenastu lat patronem tego miasta jest Święty Marcin.
Do konkursu przed miejscowym ratuszem zgłosiło się piętnastu kandydatów. Najlepszym okazał się Andrzej Chlebosz z Cerekwicy Nowej, który w trzy minuty zjadł 718 gram tego tradycyjnego w Wielkopolsce ciasta. Otrzymał za to 600 złotych nagrody od właściciela jednej z miejscowych cukierni i miejscowego tygodnika, organizatora zawodów - "Gazety Jarocińskiej".
6. Soczewica jest źródłem błonnika, białka, potasu, żelaza i miedzi. Zawiera związki, zwane fitynianami, które chronią komórki przed zmianami nowotworowymi. Potrawy z soczewicy obniżają poziom cholesterolu i glukozy we krwi, chronią przed chorobami serca i udarem mózgu .
9. Dziecko powinno zjadać dziennie 3 porcje produktów mlecznych, 2 porcje mięsa, 4 porcje warzyw i owoców, 4 porcje pieczywa jedna porcja to tyle łyżeczek do herbaty, ile lat ma dziecko.