Jedzeniowe Dowcipy :)

Przychodzi polski turysta do angielskiej restauracji i pyta:
- Co macie do jedzenia?
- Hot Dog - odpowida kelner
- A co to znaczy po polsku? - pyta turysta
- Goracy pies.
- Moze byc.
Po chwile przychodzi kelner z parowka w bulce, a turysta krzyczy:
- Panie, to mial byc pies, a Pan mi tylko ogon podal!


czwartek, 20 listopada 2008

Placki, placuszki…


Na początek tradycyjne placki ziemniaczane.
Potrzebne produkty: 30 dag dużych ziemniaków, 1 mała cebula, 1 czubata łyżka mąki, ½ dużego jaja lub 1 małe, 4-5 łyżek oleju, cukier.
Ziemniaki wyszorować szczoteczka, obrać, umyć i zetrzeć na tarce razem z cebulą. Utarte ziemniaki z cebula wymieszać z mąką, jajem i sola. Smażyć placki na rozgrzanym oleju. Początkowo rumieni się je z obu stron na silnym oleju, a następnie dosmaża na słabym, tak aby placki nie były w środku surowe. Najlepsze są placki gorące, podane „wprost z patelni”. Do placków dodajemy cukier lub dżem. Dodatek cebuli zależy od upodobania; placki z cebula maja „ostrzejszy” smak i ogólnie są lubiane. Czas wykonania około 50 minut.

Czas na placuszki na słodko:
Potrzebujemy: 125g serka homogenizowanego, 2 jajka, 4-5 łyżek mąki, łyżka margaryny.
Serek wymieszać z jajkami, mąką i margaryna. Smażyć na oleju, podawać z cukrem pudrem.

Drugi przepis jest oczywiście o wiele prostszy od pierwszego. Polecam go szczególnie studentom. Łatwe, szybie i smaczne!

środa, 19 listopada 2008

KANAPKI NA SŁODKO

Witam moich drogich czytelników. Dzisiaj chciałabym przedstawić różne sposoby podania kanapek na słodko. Wiem, że każdy z Was zna na pewno mnóstwo tego typu przepisów i sposobów (jeden pewnie lepszy od drugiego), lecz ja przedstawię Wam moje ulubione. Składnikiem każdej z tej kanapki będzie oczywiście chleb ( nie będę się powtarzać przy każdym sposobie), ale można użyć również tostów


.

KNAPKA + TRUSKAWKI

Potrzebne będą oczywiście truskawki (mogą być to maliny), śmietana lub twaróg, cukier, masło.
Można zrobić zwyczajnie: pokroić truskawki, położyć na posmarowanej masłem kromce, truskawki polać śmietaną i posypać cukrem. Można zrobić inaczej: wymieszać twarożek z truskawkami i cukrem ( zrobić twarożek truskawkowy) i położyć na chlebie


.

KANAPKA + CZEKOLADA
Podstawowy składnik to czekolada. Może to być cos w stylu Nutelli, (osobiście polecam Nusse), a może to być jakiś krem orzechowo- czekoladowy. Innym sposobem jest rozpuszczenie prawdziwej czekolady. Na garnku z gotującą wodą stawiamy miskę, w której jest czekolada. Czekoladę należy czeto mieszać. Następnie smarujemy czekoladą chlebek.



CHLEBEK + DŻEM
Oczywiście mogą to być konfitury itp. o różnych smakach. O takich tradycyjnych chyba nie trzeba wspominać, lecz chciałabym zwrócić waszą uwagę na kanapki z dżemem i serem. Wielu ludzi je właśnie w ten sposób. Warto spróbować.



Chciałabym również zaproponować aby próbować łączyć podane wyżej sposoby.
Życzę smacznego!

Ciekawostki o odżywianiu:

1. Kupując produkty, czytaj dokladnie informacje zamieszczone na opakowaniu.


2. Codziennie jedz 5 porcji produktow zbozowych z pelnego przemialu, siegaj po kasze gryczana lub jeczmienna. To zrodlo energii potrzebnej do pracy i zabawy.


3. Dziennie potrzebujesz 30-40g blonnika, wiec jedz chleb razowy, kasze gryczana.

4. 4 porcje warzyw dziennie to dobra profilaktyka przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi.


5. 2 rozne porcje owocow dziennie warto zjesc na drugie snaidanie lub podwieczorek. Smaczne, swieze, zdrowe owoce pomoga zachowac witalnosc, aktywnosc i urode.


6. Codziennie pij dwie szklanki mleka i zjedz kawalek sera. To bedzie ilosc, ktora zapewni Ci porcje bialka oraz wapnia, niezbednego dla mocnych kosci i pieknych zebow. Z sera, mleka lub jogurtu wyczarujesz niezwykle specjaly.

7. Staraj sie by ryby goscily na Twoim stole 3-4 razy w tygodniu. Sa zrodlem latwo przyswajalnego bialka raz zdrowych tluszczy, tak waznych dla naszego organizmu.



8. 30 minut wysilku fizycznego dziennie pomoze Tobie zachowac smukla sylwetke, super forme i wspaniale pokonac jesienne smutki.

Trzymajcie sie zdrowo!!!! :)

Pytając 60 osób co wolą batona czy marchew, większość odpowiedziała, że mmmbatona ;)
tylko 4 osoby stwierdzily, ze wola marchew. A teraz male co nieco o tych produktach:



Baton - rodzaj słodyczy, zazwyczaj o niewielkich rozmiarach. Zazwyczaj składa się z nadzienia o różnych smakach (np. toffi, orzechowy), którego wierzchnia warstwa najczęściej pokryta jest czekoladą (batonik czekoladowy). Istnieją także dietetyczne odmiany batoników, batonik energetyczny, ekologiczny oraz batoniki dla diabetyków.


Marchew zwyczajna (Daucus carota L.) - gatunek rośliny dwuletniej z rodziny selerowatych. Występuje w stanie dzikim pospolicie na terenach Europy, Azji i północnej Afryki. Jest również rośliną uprawną. W Polsce w stanie dzikim jest rośliną bardzo pospolitą. Wyhodowane z typowego dzikiego gatunku liczne odmiany podgatunku Daucus carota subsp. sativus (Hoffm.) Schübl. et Mart.są uprawiane jako warzywo lub roślina pastewna. Znajduje się w rejestrze roślin rolniczych Unii Europejskiej. Jadalny korzeń ma wiele zastosowań w kuchni. Można jadać marchew na surowo, jako surówkę, gotowaną w sałatkach i zupach lub z wody, smażoną, duszoną. Z marchwi robi się soki i przeciery, a także przetwory.
Jednym z narodowych produktów kulinarnych Portugalii jest dżem marchewkowy.
Korzeń marchwi zawiera odżywcze cukry-węglowodany (4-10%, m.in. sacharozę i glukozę), białko, liczne karoteny (8-22 mg, prowitamina A α- i β-karoten), olejek lotny, witaminy B1 i B2 (0,06 mg), B6, C (6-10 mg), E, H, K, PP (0,05 mg) oraz wapń, żelazo, miedź i fosfor, a także pektyny.
To było ostatnie pytanie zadane przeze mnie :)
pozdrawiam

wtorek, 18 listopada 2008

coś czego nie wiecie o pizzy i pizzerniach

Pierwsza pizzerię otworzono w Neapolu w 1830 roku. Istnieje ona do dziś i nazywa się Antica Pizzeria Port'Alba. W Neapolu powstała też najbardziej znana pizza- margherita. Wypiekł ją piekarz Rafaele Esposito podczas wizyty pary królewskiej. Zwykły placek wzbogacił pomidorami, plastrami mozarelli i liśćmi bazylii tak, aby całość była w kolorach włoskiej flagi: czerwonym, białym i zielonym. Królowej tak smakowało, że nazwano ten rodzaj pizzy jej imieniem.
Jedna z pierwszych pizz powstała tak: żołnierze perskiego króla Dariusza Wielkiego piekli pewien rodzaj chleba na swoich tarczach i kładli na nim ser.

Napewno nie dla odchudzających się :)


Pizza hawajska:
Składniki: Ciasto: 240 g mąki, 1 łyżeczka drożdży instant, 2/3 szklanki wody, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 4 łyżeczki oliwy Nadzienie: 1 puszka pomidorów bez skórki, 1 cebula, 4 plasterki szynki, 1 puszka ananasów, mozzarella, przyprawa do pizzy

Z podanych składników zagnieść ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować w kształt koła. Pomidory zblendować, dodać przyprawę do pizzy, posmarować ciasto. Rozłożyć składniki nadzienia: szynkę, pokrojoną w plasterki cebulę, ananasa, mozzarellę. Piec w temperaturze 190oC około godziny. Pizza jest gotowa gdy brzegi lekko się przyrumienią a ser roztopi.

poniedziałek, 17 listopada 2008

Golonko co w tobie takiego?


Składniki:
1 duża golonka
1 kg niedużych ziemniaków
1 cebula
5 ząbków czosnku
1 szklanka piwa
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Golonkę obalić aby usunąć resztki szczeciny, oskrobać nożem, dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek obrać, ząbki przekroić na połowę, ostrym nożem ponacinać golonkę i w powstałe otwory powkładać czosnek obtoczony w soli i pieprzy. Golonkę natrzeć solą i pieprzem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Tak przygotowaną golonkę obsmażyć na bardzo gorącym smalcu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać piwem, obłożyć plastrami cebuli, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 1,5 godziny polewając piwem.. W międzyczasie ziemniaki dokładnie umyć, zalać wrzątkiem i gotować przez 15 minut i odcedzić. Gdy golonka będzie dochodziła, dodać obgotowane ziemniaki i piec jeszcze razem około 15 minut. Wyłożyć golonkę na półmisek, obłożyć ziemniakami, udekorować zieleniną. Pozostały z pieczenia sos przetrzeć przez sito podawać w sosjerce. Znakomitym dodatkiem do tego dania będzie duszona kapusta kiszona, buraczki z
chrzanem itp.
Moja wersja jest z dodatkowo z ziemniakami:)


Które z dań kuchni polskiej jest niezastąpione?

Postanowiłam pójść śladem mojej koleżanki i zapytać ( w moim przypadku 36 osób), które danie polskiej kuchni uwielbiają najbardziej. Komentując wyniki powiem, że mam trochę inne zdanie na ten temat. Oto wyniki: 14 osób uznało, że nic nie smakuje tak dobrze jak golonka
1o osób opowiedziało się za pierożkami z kapustą i grzybami
7 pytanych za potrawę najbardziej rozpieszczającą podniebienie uznało bigos
5 osób najbardziej pokochało...zupę pomidorową

Dziś podam Wam przepis na faworytkę tej sondy- golonkę!

niedziela, 16 listopada 2008

Kolejne ciekawostki :)

1. Chrząszcze smakują jak jabłka, osy jak orzechy a robaki jak usmażony bekon.


2. 40% zysków McDonald’a pochodzi ze sprzedaży zestawów Happy Meal

3. 1kg cytryn zawiera więcej cukru niż 1kg truskawek.

4. Prawo w Chicago (USA) nie pozwala na jedzenie w miejscu, które płonie.



5. Ponad cztery sztuki wypieków zjadł zwycięzca IV Mistrzostw Polski w Jedzeniu Rogali Świętomarcińskich na czas w Jarocinie (Wielkopolska). Od jedenastu lat patronem tego miasta jest Święty Marcin.
Do konkursu przed miejscowym ratuszem zgłosiło się piętnastu kandydatów. Najlepszym okazał się Andrzej Chlebosz z Cerekwicy Nowej, który w trzy minuty zjadł 718 gram tego tradycyjnego w Wielkopolsce ciasta. Otrzymał za to 600 złotych nagrody od właściciela jednej z miejscowych cukierni i miejscowego tygodnika, organizatora zawodów - "Gazety Jarocińskiej".



6. Soczewica jest źródłem błonnika, białka, potasu, żelaza i miedzi. Zawiera związki, zwane fitynianami, które chronią komórki przed zmianami nowotworowymi. Potrawy z soczewicy obniżają poziom cholesterolu i glukozy we krwi, chronią przed chorobami serca i udarem mózgu .


7. Marchew zawiera beta karoten, który chroni przed nowotworami i zapobiega starzeniu się. Spożycie dwóch marchewek dziennie obniża poziom cholesterolu we krwi. Tylko tyle! Aż tyle. Więc podjadajcie marchewki!








8. Orzechy mogą zapobiegać atakom serca i chorobie wieńcowej. Według amerykańskich uczonych, wystarczy jeść orzechy raz w tygodniu, by o jedną czwartą zmniejszyć ryzyko choroby serca.

9. Dziecko powinno zjadać dziennie 3 porcje produktów mlecznych, 2 porcje mięsa, 4 porcje warzyw i owoców, 4 porcje pieczywa jedna porcja to tyle łyżeczek do herbaty, ile lat ma dziecko.





10. Cieciorka to inaczej groch włoski. Można ją kupić w sklepach z żywnością wegetariańską. Jest prawdziwą witaminową bombą. Chroni serce i tętnice, skutecznie obniża poziom cholesterolu. Zwiększa odporność i chroni przed nowotworami.

Kolejne pytanie :)


Dziś zapytam Was co bardziej wolicie BATONA/WAFELKA czy MARCHEWKĘ??

Juz pytalam kilka (60 osob) i powiem Wam w tajemnicy, ze wynik nie jest zaskakujacy. Ale znam kilka osob, ktore choc sie odchudzaja to jedza batony (nie da sie ukryc ze bywaja pyyyyyszne).
Pozdrawiam i do zobaczenia :)