Jedzeniowe Dowcipy :)

Przychodzi polski turysta do angielskiej restauracji i pyta:
- Co macie do jedzenia?
- Hot Dog - odpowida kelner
- A co to znaczy po polsku? - pyta turysta
- Goracy pies.
- Moze byc.
Po chwile przychodzi kelner z parowka w bulce, a turysta krzyczy:
- Panie, to mial byc pies, a Pan mi tylko ogon podal!


poniedziałek, 17 listopada 2008

Golonko co w tobie takiego?


Składniki:
1 duża golonka
1 kg niedużych ziemniaków
1 cebula
5 ząbków czosnku
1 szklanka piwa
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Golonkę obalić aby usunąć resztki szczeciny, oskrobać nożem, dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek obrać, ząbki przekroić na połowę, ostrym nożem ponacinać golonkę i w powstałe otwory powkładać czosnek obtoczony w soli i pieprzy. Golonkę natrzeć solą i pieprzem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Tak przygotowaną golonkę obsmażyć na bardzo gorącym smalcu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać piwem, obłożyć plastrami cebuli, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 1,5 godziny polewając piwem.. W międzyczasie ziemniaki dokładnie umyć, zalać wrzątkiem i gotować przez 15 minut i odcedzić. Gdy golonka będzie dochodziła, dodać obgotowane ziemniaki i piec jeszcze razem około 15 minut. Wyłożyć golonkę na półmisek, obłożyć ziemniakami, udekorować zieleniną. Pozostały z pieczenia sos przetrzeć przez sito podawać w sosjerce. Znakomitym dodatkiem do tego dania będzie duszona kapusta kiszona, buraczki z
chrzanem itp.
Moja wersja jest z dodatkowo z ziemniakami:)


Brak komentarzy: