3. 1kg cytryn zawiera więcej cukru niż 1kg truskawek.
4. Prawo w Chicago (USA) nie pozwala na jedzenie w miejscu, które płonie.
5. Ponad cztery sztuki wypieków zjadł zwycięzca IV Mistrzostw Polski w Jedzeniu Rogali Świętomarcińskich na czas w Jarocinie (Wielkopolska). Od jedenastu lat patronem tego miasta jest Święty Marcin.
Do konkursu przed miejscowym ratuszem zgłosiło się piętnastu kandydatów. Najlepszym okazał się Andrzej Chlebosz z Cerekwicy Nowej, który w trzy minuty zjadł 718 gram tego tradycyjnego w Wielkopolsce ciasta. Otrzymał za to 600 złotych nagrody od właściciela jednej z miejscowych cukierni i miejscowego tygodnika, organizatora zawodów - "Gazety Jarocińskiej".
6. Soczewica jest źródłem błonnika, białka, potasu, żelaza i miedzi. Zawiera związki, zwane fitynianami, które chronią komórki przed zmianami nowotworowymi. Potrawy z soczewicy obniżają poziom cholesterolu i glukozy we krwi, chronią przed chorobami serca i udarem mózgu .
7. Marchew zawiera beta karoten, który chroni przed nowotworami i zapobiega starzeniu się. Spożycie dwóch marchewek dziennie obniża poziom cholesterolu we krwi. Tylko tyle! Aż tyle. Więc podjadajcie marchewki!
8. Orzechy mogą zapobiegać atakom serca i chorobie wieńcowej. Według amerykańskich uczonych, wystarczy jeść orzechy raz w tygodniu, by o jedną czwartą zmniejszyć ryzyko choroby serca.
9. Dziecko powinno zjadać dziennie 3 porcje produktów mlecznych, 2 porcje mięsa, 4 porcje warzyw i owoców, 4 porcje pieczywa jedna porcja to tyle łyżeczek do herbaty, ile lat ma dziecko.
9. Dziecko powinno zjadać dziennie 3 porcje produktów mlecznych, 2 porcje mięsa, 4 porcje warzyw i owoców, 4 porcje pieczywa jedna porcja to tyle łyżeczek do herbaty, ile lat ma dziecko.
10. Cieciorka to inaczej groch włoski. Można ją kupić w sklepach z żywnością wegetariańską. Jest prawdziwą witaminową bombą. Chroni serce i tętnice, skutecznie obniża poziom cholesterolu. Zwiększa odporność i chroni przed nowotworami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz