Składniki: 1,5 kostki masła lub margaryny, 1 szklanka cukru kryształu, 2 torebki cukru waniliowego , 8 jajek, 2 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia, skórka z cytryny, sok z 2 cytryn, 1 szklanka cukru pudru, 2 białka, 4 łyżki soku z pomarańczy, czerwony barwnik spożywczy.
Sposób przygotowania:Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając dodawać po jednym całym jajku. Wymieszać z dwoma rodzajami mąki, proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Formę w kształcie serca (poj. 2,7 litra) nasmarować tłuszczem, a potem napełnić ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni 65-70 minut. Białka z cukrem pudrem ubić na lukier gęsty. Odłożyć 6-7 łyżek, przykryć. Resztę lukru wymieszać z 4 łyżkami soku z pomarańczy. Dokładnie posmarować nim ciasto i odstawić i czekać aż lukier zastygnie. Odłożony lukier wymieszać z czerwonym barwnikiem. Na zastygłej masie lukru wykonać szprycą serduszkowe dekoracje. Można też przyozdobić tort dekoracjami z marcepanu, jak na zdjęciu.
Niewątpliwie na wyjątkowe okazje i dla wyjątkowych osób...
I co o tym myślicie? Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz