Sposób przyrządzenia:
Rybę oskrobać, opłukać, odciąć głowę i płetwy, oddzielić filety, pokroić na porcje, posolić, popieprzyć, przykryć i odstawić na bok pół godziny. Jeżeli jest to ryba morska, można także skropić ją sokiem z cytryny. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące ziemniaczanej i pszennej, zrumienić na na patelni na rozgrzanym oleju. Przygotować sos grecki: warzywa umyć, obrać i pokroić w zapałkę, cebulę w piórka. W rondlu rozgrzać resztę oleju, wrzucić przygotowane warzywa razem z cebulą, ziele angielskie, liść laurowy, koncentrat pomidorowy, i dusić na małym ogniu, uważając aby się zanadto nie zrumieniły. Gdy warzywa zmiękną dolać 1/3 szklanki wody, doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i papryką, dodać łyżkę musztardy. Wymieszać dokładnie, włożyć do warzyw usmażoną rybę i poddusić całość pod przykryciem przez 10 min na bardzo małym ogniu (najlepiej na płytce).
Sposób podania:
Rybę wyłożyć na głęboki półmisek, przykryć całkowicie gorącym sosem greckim, pozostawić do wystygnięcia. Następnie przybrać liśćmi sałaty, zieloną pietruszką i plasterkami cytryny. Dodatki: pieczywo, ewentualnie chrzan ze śmietaną. Uwaga: rybę po grecku można także podawać na gorąco, jako danie obiadowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz