Jedzeniowe Dowcipy :)

Przychodzi polski turysta do angielskiej restauracji i pyta:
- Co macie do jedzenia?
- Hot Dog - odpowida kelner
- A co to znaczy po polsku? - pyta turysta
- Goracy pies.
- Moze byc.
Po chwile przychodzi kelner z parowka w bulce, a turysta krzyczy:
- Panie, to mial byc pies, a Pan mi tylko ogon podal!


poniedziałek, 3 listopada 2008

Kapuśniak


Składniki: 30 dkg kapusty kiszonej, 15 dkg wędzonki, 10 dkg wędzonego boczku, 2 dkg słoniny, włoszczyzna, 2 ziemniaki, cebula, sól, pieprz, liść laurowy, łyżka mąki.

Sposób przygotowania: Włoszczyznę ugotować na wędzonce z przyprawami. Wyciśniętą i posiekaną kapustę zalać wrzątkiem, gotować pod przykryciem. Jarzyny wyjąć z wywaru i połączyć z kapustą. Wędzonkę pokroić w kostkę włożyć do zupy, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Pokrojoną cebulę podsmażyć na słoninie, dodać mąkę, doprawić zupę zasmażką. Gdyby zupa nie była kwaśna doprawić sokiem z kapusty kiszonej.

1 komentarz:

admin - przepisy kulinarne pisze...

Polecam kapuśniak z kapusty kwaszonej. Najlepiej smakuje odgrzany po raz drugi. Smacznego.