Od dawien dawna wiadomo, że spożywanie owoców i warzyw w ogromnym stopniu wpływa na nasze zdrowie. Chyba wszyscy wiedzą, iż to właśnie one dostarczają nam ogromną ilość potrzebnych do życia substancji. Są ogólnie dostępne, zazwyczaj tanie i przede wszystkim smaczne ( oczywiście z pewnymi wyjątkami, ale to według smaczków ;P).
Postanowiłam, że wymienię kilka, chyba najczęściej spożywanych owoców i warzyw :)
Banan : prócz tego, że wszystkim smakuje, należy wspomnieć, iż jest wyjątkowo tuczący wśród owoców ( 3 razy więcej kalorii niż cytryna, czy grejpfrut). Ma wysoką zawartość fosforu, potasu i magnezu. Zawiera witaminy: B1, B2, B6, C, E i Karoten.
Jabłko: od wieków było i nadal jest symbolem miłości i płodności. Jabłko pojawia się także w przysłowiach i powiedzeniach, np. "Niedaleko pada jabłko od jabłoni", czy "Stłuc na kwaśne jabłko". Zawiera te same witaminy co banan.
Pomarańcze i mandarynki: poza tym, że różnią się wielkością, to są bardzo aromatyczne i wspaniale smakują. Pomarańcze mile widziane przez kucharzy w potrawach. Natomiast mandarynki są wysoko cenione w przemyśle perfumeryjnym. Posiadają witaminy takie jak w przypadku wyżej wymienionych owoców, jednak bez witaminy E.
Truskawka: encyklopedyczna nazwa truskawki to poziomka ananasowa. Istnieje wiele odmian truskawek, różniących się smakiem, wielkością, aromatem. Posiadają znacznie więcej witaminy C niż cytryna.
Marchewka : (Moje ukochane warzywko :D) jest lekko strawna i zawiera w sobie mnóstwo wartościowych substancji m. in. karoten. Pojawia się w różnych wielkościach i formatach. Najpopularniejsza to podłużna marchewka, a jej okrągłe odmiany to karotki.
Pomidor: jest ściśle spokrewniony z ziemniakiem. Z punktu widzenia botaniki uważany jest raczej jako owoc. Wyróżniamy dwie odmiany pomidora: karłowate wczesne i wysokie wczesne, średnio wczesne i późne. Świetnie smakuje na chlebie bądź w sałatkach, ale nie tylko. Kto nie zna słynnej zupy pomidorowej?
Na koniec wspomnę o naszym piosenkowym ogórku :)
Ogórek: należy do roślin dyniowatych. Warzywko to pochodzi z Indii. Warto wiedzieć, iż ogórki pochodzące z upraw biologicznych spożywa się wraz ze skórką, ponieważ to w niej znajdują się najważniejsze substancje odżywcze. Ogórek zawiera takie witaminy jak: A1, B1, B2, C.
Serdecznie pozdrawiam Marchewa :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz