Jedzeniowe Dowcipy :)

Przychodzi polski turysta do angielskiej restauracji i pyta:
- Co macie do jedzenia?
- Hot Dog - odpowida kelner
- A co to znaczy po polsku? - pyta turysta
- Goracy pies.
- Moze byc.
Po chwile przychodzi kelner z parowka w bulce, a turysta krzyczy:
- Panie, to mial byc pies, a Pan mi tylko ogon podal!


poniedziałek, 27 października 2008

Ciasta, ciastka i ciasteczka...

Dzisiaj zaproponuje Wam moje ulubione ciasto. Przeznaczone jest dla osób które lubią naprawdę słodkie przekąski. Oto potrzebne składniki i sposób przygotowania:

6 paczek herbatników "Be-be"
1 paczka krakersów (polecane "Lajkonik")
1 czekolada gorzka
1 puszka słodzonego mleka
1 krem karpatkowy (do tortów)
1/2 litra śmietany 30% (kremówki)
1 śmietan-fix

Na początek trzeba ugotować mleko w puszcze. Gotujemy puszkę w dużym garnku (tak aby poziom wody zakrywał puszkę) przez 1,5 do 2 godzin. Następnie robimy krem karpatkowy. Miksuj 3 minuty albo ugotuj (zastosuj przepis na opakowaniu). Dodając śmietan-fix ubij śmietanę. Czekoladę zetrzyj na tarce (1/2 na grubych oczkach 1/2 na małych). Układaj warstwami:
herbatniki (tak żeby zakryły blachę) -> krem karpatkowy -> krakersy -> mleko -> 1/2 czekolady startej na grubych oczkach -> herbatniki -> ubita śmietana -> czekolada

Polecam szczególnie na wszelkie rodzinne spotkania. Wszyscy zachwycają się tym ciachem, a to tak naprawdę nie wymaga specjalnego talentu kulinarnego. A jeżeli rodzinka jest bardzo duża proponuje zrobić jeszcze ciasteczka.

Składniki:
2 paczki herbatników
twarożek waniliowy
marmolada
brzoskwinie w puszce
czekolada w puszce

Herbatniki posmaruj marmoladą, później twarożkiem. Następnie na każdym ciasteczku połóż kawałek brzoskwinki. Posyp wszystko startą czekoladą i włóż na kilka chwil do lodówki.

Ciastka zapewniają pewien sukces. Sprawdźcie sami! Smacznego!

Brak komentarzy: